Naturalnie na ból

Aby pozbyć się bólu, sięgamy po środki przeciwbólowe. Nie likwidują one jednak przyczyny jego powstawania, czyli stanu zapalnego. Medykamenty przy okazji niszczą mikroflorę bakteryjną jelita i obciążają wątrobę.

 

 

Naturalnie na ból

Ból pojawia się często, aby ostrzec przed zagrożeniami, stanami zapalnymi, które zachodzą wewnątrz organizmu. Jak poradzić sobie z bólem w sposób naturalny? Zanim sięgniemy po tabletki, warto skorzystać z dobrodziejstw natury, która pod tym względem zadba o człowieka. Okazuje się, że jest wiele naturalnych „strażników przeciwzapalnych”, wystarczy zjeść określony owoc lub wypić odpowiedni napar. Do takich cudownych środków należy między innymi wiśnia, kłącze ostryżu, czyli kurkumy, imbir, pieprz i jego esencja piperyna, pieprz kajeński.

 

Wiśnie zawierają flawonoidy, metioninę i alkohol perilylowy, spore ilości składników odżywczych, a także witaminy A i C oraz miedź i mangan. Im ciemniejsza wiśnia, tym większe stężenie flawonoidów wykazujących właściwości antyoksydacyjne i przeciwbólowe, polegające na hamowaniu aktywności i wytwarzaniu czynników prozapalnych na poziomie komórkowym. To w konsekwencji zmniejsza objawy stanu zapalnego i odczucia bólu. Naukowcy ze Stanowego Uniwersytetu Michigan odkryli, że antocyjanidyny występujące w wiśniach mają porównywalną skuteczność przeciwbólową i przeciwzapalną co ibuprofen i naproksen. Inny flawonoid w wiśni to cyjanidyna, która ma silniejsze działanie niż aspiryna. Należy tutaj zwrócić uwagę na fakt, iż używanie środków przeciwbólowych może prowadzić do występowania skutków ubocznych o różnym nasileniu. Spożywanie wiśni nie wykazuje takich negatywnych właściwości. Stwierdzono również, iż antocyjanidyny w tych owocach mają silniejsze działanie. antyoksydacyjne niż witamina E.
Natomiast zawarty w nich alkohol perilylowy skuteczny jest w eliminowaniu rozwoju komórek nowotworowych, gdyż pozbawia je protein niezbędnych do namnażania się. Niezmiernie również przydatne są w dnie moczanowej, gdzie antocyjanidyny hamują aktywność oksydazy ksantyny enzymu, biorącego udział w produkcji kwasu moczowego. Już 250 gram świeżych owoców wiśni może zapobiec atakom dny.

 

 

Cały artykuł znajdziesz w numerze DNA fundacji korporacyjnych w Asie Biznesu  str.28